

BLANGAH RISE PRIMARY SCHOOL

91 TELOK BLANGAH HEIGHTS, SINGAPORE 109100 Telephone: 6271-7387 Ext 10 / 11, Fax: 6276-3037 Website: http://www.blangahrisepri.moe.edu.sg Email: brps@moe.edu.sg

12 Sept 2023

Dear Parents/Guardians,

Welcome back to the final term for the year.

Many of the inventions that we are familiar with today would not have seen the light of day had it not been for mistakes made along the way. For example, the microwave, plastic, and even cornflakes were the result of scientific breakthroughs that were discovered accidentally in the laboratory. The ubiquitous Post-it was also something that its inventor was not looking for.

In 1968, a young man named Spencer Silver working for 3M was given an assignment to invent a new adhesive that was stronger and more powerful than what was currently available. During his experiments, he instead produced an adhesive that could be easily removed. He thought he had failed. Word got around in the company about the failed adhesive, which though ingenious, was useless. Nevertheless, it caught the attention of an older colleague Arthur Fry. At the same time, Spencer kept brainstorming to find a use for the adhesive he had made until eventually, he shelved the project.

Arthur was a member of a choir group, and he had the habit of placing small pieces of paper between the music sheets to make it easier to find the different songs. But his pieces of paper kept slipping and falling out all the time. One day, he suddenly remembered Spencer's adhesive. Wouldn't it be great to apply this adhesive to his "bookmarks", he wondered.

From then on, the two men officially teamed up and worked on improving the adhesive. In 1980, they finally managed to convince their bosses, who were highly skeptical at the beginning, to commercialize their product. Today, 3M sells 50 billion Post-its every year. Truly remarkable for a product that no one taught they needed.

We will all make mistakes. Indeed, if we are learning something new, we will probably make some mistakes initially until we get it right. So, the point is not whether we will make a mistake, the point is what we do with the mistake. As in the story behind the Post-it invention, we can turn a mistake into a massive success if we take the time to reflect and learn from it, because opportunities are often disguised as mistakes or challenges. The willingness to learn from our mistakes and find value in feedback is an important characteristic of developing a growth mindset.

How can we and our children learn to benefit from our mistakes? Firstly, be persistent. Don't give up before we learn our lesson. Secondly, be bold. Don't be afraid to try something different. Thirdly, learn from others. Don't miss out from learning from others who have made the same mistake. Fourthly, exercise discipline. Don't expect success overnight but take small steps each day towards it.

So, the next time you use a Post-it, remember that your mistakes can be your opportunities.

1. Upcoming Events in Term 4

DATE	EVENT	REMARKS
13 Sept	P4 Traffic Games	During Curriculum
		Time
13, 20, 27 Sept	APEX EL: Scrabble	2 p.m. to 3.30 p.m.
	APEX EL: Writing	
15 Sept	PSLE Listening Comprehension	No school for P1 to P5
		students.
18 – 22 Sept	ALP – P3 ERLA during Science Lessons	
25 Sept, 27 – 29		
Sept		
19 Sept	Mid-Autumn Festival Celebration	During Curriculum Time
20 Sept	EYE: P4 MTL Listening Comprehension	During Curriculum Time
20 Sept	House Practice - Delta	2 p.m. to 4.30 p.m.
21 Sept	EYE: P3 MTL Listening Comprehension	During Curriculum Time
	EYE: P4 EL and MTL Oral	After Curriculum Time
	EYE: P5 EL Oral	
22 Sept	EYE: P3 EL and MTL Oral	During Curriculum Time
	EYE: P5 MTL e-Oral	After Curriculum Time
	House Practice - Gillman	2 p.m. to 4.30 p.m.
25 – 27 Sept	P6 Study Break	
26 Sept	Home-Based Learning (HBL) Day for P1 to	Students are to work on
	P5 students	HBL tasks at home,
		unless they have been
		informed to report to
		school.
27 Sept	House Practice - Keppel	2 p.m. to 4.30 p.m.
29 Sept	House Practice - Redhill	2 p.m. to 4.30 p.m.
28 Sept – 4 Oct	PSLE Written Exams	
5 Oct	Children's Day Celebration	Dismissal at 11.30 a.m.
6 Oct	School Holiday: Children's Day	
9 Oct	Junior Reporters Programme	2.30 p.m. to 4 p.m.
11 Oct	EYE: English Language and Mother Tongue	
40.40.0.4	Language Paper 1	
16 – 18 Oct	PSLE Marking Exercise	Home-Based
		Learning: All students
		are to work on HBL
		tasks at home, unless
		they have been
		informed to report to school.
25 Oct	EYE: English Language Paper 2	School.
26 Oct	EYE: Mathematics	
27 Oct	EYE: Mother Tongue Language Paper 2	
30 Oct	EYE: Science	
31 Oct	EYE: Higher Mother Tongue Language	
8 Nov	Results Processing Day	All students need not
	Nesans i rocessing Day	report to school.
10 Nov	2024 P1 Orientation (PM)	
12 and 13 Nov	PH: Deepavali	
17 Nov	BRLC Celebrates!	For prize recipients
		and P6 students only.
		More details will be
		sent to them via
		Parents Gateway
		closer to date.

2. Home-Based Learning (HBL) Day for P1-P5 (26 Sept)

Technology has played a significant role in empowering our students in their learning. In the first semester, our HBL Day provided students from P3 to P6 a valuable opportunity to leverage technology for self-directed and synchronous learning experiences.

In Semester 2, our P1 and P2 students will be engaging in HBL as well. They attended ICT enrichment sessions which had equipped them with the skills to harness technology independently in their learning. Teachers had also incorporated the use of Student Learning Space (SLS) in their curriculum.

Therefore, P1 to P5 students will be engaged in HBL via Student Learning Space (SLS) on **26 Sept 2023, Tuesday**. Subject teachers will be assigning online assignments and/or hardcopy assignments. The HBL schedule and guidelines in the use of SLS will be shared via PG on 21 and 25 Sept respectively.

3. P6 Study Break (25 – 27 Sept)

The school will be implementing a three-day study break for P6 students from 25 Sept (Mon) to 27 Sept (Wed) 2023 to support their well-being prior to the PSLE.

During the study break, P6 students are strongly encouraged to remain at home and do their revision. The school will remain open for P6 students who require in-school support. Students who require assistance from their teachers may arrange for consultations with their teachers in school. In addition, the school may request for selected students to return to school during the study break. Parents/Guardians of selected students will be separately informed.

There will also be consultation sessions for the various subjects conducted via ZOOM during the 3 days. The schedule including the Zoom details will be provided for all students nearer the date.

Parents/Guardians who are unable to secure alternative care arrangements may continue to send their children/wards to school for supervision. The Student Care Centre in school will also remain open in the afternoons (1.30 p.m. to 7 p.m.) during the study break for families who require the service.

4. A Special Children' Day Celebration (5 October)

As a school tradition, we will celebrate Children's Day with our annual Walk-A-Jog and fundraising campaign for Singapore Children's Society (SCS). This year's Walk-A-Jog will be held at MacRitchie Reservoir followed by class celebration in school. Students will report to school as usual and be **dismissed from school at 1130 a.m.**

More information about the fundraising campaign will be shared separately.

5. PSLE Marking Days (16 – 18 Oct)

As most teachers will be involved in the PSLE marking exercise, there will be no school lessons from 16 October (Monday) to 18 October (Wednesday). Students will be engaged in Home-Based Learning via Student Learning Space (SLS). Please use these three days to engage your child/ward in self-directed learning, exploring beyond the curriculum to ignite his/her curiosity as well as to revise his/her various subjects in preparation for the End-Of-Year Examination. The Student Care Centre is opened as usual from 7.30 a.m. to 7 p.m.

6. End-Of-Year Examination (EYE)

The schedule for EYE is attached in **Annex A**.

Please take note of the following:

- Students who are absent during the assessment must produce a valid medical certificate for the day. No marks will be given for the paper if students are absent without a valid medical certificate. Letters of excuse from parents are not acceptable and no marks will be recorded on the student's report book.
- Students must be punctual for all examination papers. Latecomers will not be given additional time. Latecomers who miss the paper entirely will not be allowed to sit for the paper and no marks will be awarded to them.
- In line with PSLE guidelines, students are not allowed to bring mobile phones or any other electronic devices capable of storing and displaying visual or verbal information into the examination room as this will be construed as attempting to cheat.
- Students who attempt to cheat during an assessment will not be awarded any marks for the paper.

7. BRLC Celebrates! (17 November 2023)

Our Speech and Prize Giving Day will be held on 17 November. Our theme, "Learning a Life of Adventure" reflects the journey that our students have taken this year to achieve new heights through exploration, discovery, collaboration and overcoming challenges. The theme also reflects our students taking their challenging experiences as an adventure abound with many learning opportunities. We will be celebrating and affirming our students' good work and success on that day.

More details will be shared via Parents Gateway closer to date.

Wishing you and your child a meaningful and rewarding term ahead!

Yours sincerely,

H

Francis Foo Principal

Annex A

Examination Timetable (P3 to P5)

End-of-Year Examination 2023

Primary 3

DATE	DAY	SUBJECT	TIME	DURATION
21 September	Thursday	Listening Comprehension (MTL)	During Curriculum Time	Approx. 35 min
22 September	Friday	Oral - English Oral - MTL	During Curriculum Time	NA
11 October	Wednesday	English Language Paper 1 Mother Tongue Paper 1	8.00 am – 8.50 am 11.00 am – 11.40 am	50 min 40 min
25 October	Wednesday	English Language Paper 2 Listening Comprehension (EL)	8.00 am – 9.15 am 11.00 am – 11.30 am	1h 15 min 30 min
26 October	Thursday	Mathematics	8.00 am – 9.30 am	1 h 30 min
27 October	Friday	Mother Tongue Paper 2	8.00 am – 9.00 am	1h
30 October	Monday	Science	8.00 am – 9.00 am	1h

Primary 4

DATE	DAY	SUBJECT	TIME	DURATION
20 September	Wednesday	Listening Comprehension (MTL)	During Curriculum Time	Approx. 35 min
21 September	Thursday	Oral - English Oral - MTL	2.00 pm – 5.00 pm	NA
11 October	Wednesday	English Language Paper 1 Mother Tongue Paper 1	8.00 am – 8.50 am 11.00 am – 11.40 am	50 min 40 min
25 October	Wednesday	English Language Paper 2 Listening Comprehension (EL)	8.00 am – 9.15 am 11.00 am – 11.30 am	1h 15 min 30 min
26 October	Thursday	Mathematics	8.00 am – 9.45 am	1 h 45 min
27 October	Friday	Mother Tongue Paper 2	8.00 am – 9.00 am	1h
30 October	Monday	Science	8.00 am – 9.30 am	1 h 30 min

Primary 5

DATE		SUBJECT	TIME	DURATION
21 September	Thursday	Oral - EL	2.00 pm – 5.00 pm	NA
22 September	Friday	eOral - MTL	2.00 pm – 5.00 pm	NA
		English Language Paper 1: Standard	8.00 am - 9.10 am	1 h 10 min
11 October	Wednesday	Foundation	8.00 am - 9.10 am	1 h 10 min
		Mother Tongue Paper 1: Standard	11.30 am – 12.20 pm	50 min
		English Language Paper 2: Standard	8.00 am – 9.50 am	1 h 50 min
		Foundation	8.00 am - 9.20 am	1 h 20 min
25 October	Wednesday			
		Listening Comprehension: Standard	11.30 am – 12.15 pm	45 min
		Foundation	11.30 am – 12.15 pm	45 min
		Mathematics: Standard (Paper 1)	8.00 am – 9.00 am	1 h
26 October		Standard (Paper 2)	11.30 am – 1 pm	1 h 30 min
	Thursday			
	muisuay	Mathematics: Foundation (Paper 1)	8.00 am – 9.00 am	1 h
		Foundation (Paper 2)	11.30 am – 12.30 pm	1 h

27 October	Friday	Mother Tongue Paper 2: Standard Foundation	8.00 am – 9.40 am 8.00 am – 8.40 am	1 h 40 min 40 min
		Listening Comprehension: Standard Foundation	11.30 am – 12.15 pm 11.30 am – 12.15 pm	Approx. 45 min Approx. 45 min
30 October	Monday	Science: Standard Science: Foundation	8.00 am – 9.45 am 8.00 am – 9.15 am	1 h 45 min 1 h 15 min
31 October	Tuesday	Higher Mother Tongue: Paper 1 Paper 2	8.00 am – 8.50 am <mark>10.00 am – 11.20 am</mark> *	50 min 1 h 20 min

- *HMT: Recess at 9 am instead of 10.30 am (only for P5 HMTL students)